Eksempel på en medarbejderdag med firmaet Hoeks i Mols Bjerge
Forsamtalen: Vi ønsker en dag væk fra arbejdet og tid til noget andet
Vi har et indledende personligt møde med virksomheden Hoeks – et fremadstormende digitalt bureau i Århus med 13 medarbejdere, hvor hverdagen er travl, og der er ikke meget tid til at have fokus på det sociale samvær. Forventningerne til en medarbejderdag er at komme helt væk fra arbejdet, at lave nogle sjove og spændende aktiviteter med hinanden i naturen og få tid til hyggeligt, socialt samvær med god mad.
Dagen startede med afhentning i minibus
Det er lørdag formiddag, en lækker solskinsdag sidst i september måned. Vores minibus holder klar ved firmaet Hoeks. Henning – vores fantastiske naturvejleder og historiefortæller – tegner og fortæller og underholder hele vejen til Mols Bjerge om det barske område, de nu skal ud til: et område med smukke bjerge, men som på dramatisk vis blev skabt af istunger, der skubbede sten og jord foran sig i den sidste istid. Selv den lille ø Hjelm har en dramatisk historie med Marsk Stig, der blev fredløs efter mordet på kong Erik Klipping og sammen med alle de andre fredløse tog til øen, hvor de havde base for deres plyndringstogter.
Velkomst i Mols Bjerges skønne natur
Små 40 min. senere byder vi velkommen på campen til 13 friske mænd og kvinder til hjemmelavet og økologisk formiddagskaffe. Vi sidder i solen og spiser nybagte boller, brombærmarmelade fra Mols Bjerge, lokale lækre gedeoste, egen nutella, saft, smuk rød hibiscuste og kaffe mens vi introducerers til dagens program. Der er en afslappet og dejlig stemning, og da medarbejderne bliver bedt om at introducere hinanden, synes ordene at falde både betænksomt og vedkommende.
Kontakt chef hos Hoeks.dk, Kristian Wind siger: Louise og Bjørn leverede varen, og vi have en fantastisk dag med masser af udfordringer. Det hele blev fulgt op af gør-det-selv gourmetmad og hygge, mens solen dalede ned over bjergene.
På mountainbike og leg i Mols Bjerge – tilrettelagt med øje for den enkelte
Vi er lige på den anden side af middag, da vi skiftede til cykeltøj og cykler af sted i to hold: Vi har et hold, der gerne vil gi’ den gas og gi’ hinanden baghjul, og så har vi et hold, som gerne vil stoppe op, nyde den fantastiske natur og snakke lidt undervejs. Vi kører alle sammen i pitstop på samme tid, og efter en hjemmelavet snack og lidt vand og et par benstræk sætter Bjørn gang i en lille leg, der handler om lederskab, følgeskab og samarbejde.
En samtale i naturen, som blev frisættende, som nedbrød nogle barrierer og som fik os tættere på hinanden
På turen tilbage til campen introducerer Louise en tur i stilhed og eftertænksomhed. Vi stopper op i en smuk slugt, og sammen med naturen skaber Louise rammerne om en snak, hvor alle laver en fortælling om, hvordan de oplever sig selv – professionelt og personligt. Alle siger nogle meget vedkommende ting, de åbenlyst ikke har sagt til hinanden før. Der bliver lyttet med respekt og nysgerrighed og sammen synes de at få skabt et rum dér i slugten, som er tillidsfuldt, åbent og intimt.
Partner hos Hoeks.dk, Rasmus Hoeks siger: Aktiviteterne, maden og området var fantastisk. Men det, der virkeligt var givtigt for os som gruppe, var især de små uforpligtende samtaler, vi fik medarbejderne i mellem, faciliteret af Louise. Jeg fik her viden om mine medarbejdere, som jeg ikke havde før, og vi fik åbnet op for en ærlig og konstruktiv snak om hverdagen på kontoret.
Webudvikler hos Hoeks.dk, Jesper Skelgaard siger: En sjov dag, hvor vi oplevede hinanden på måder, som man normalt ikke ser sine kollegaer på. Jeg fik også en masse ny viden om de andre gennem de små øvelser, som vi lavede i løbet af dagen. Og så prøvede nogle ting som der ikke lige sker hver dag – blandt andet en fed tur tilbage til Aarhus i rib-båden.
Balibad, en kold øl og friluftsmad
”Ej det er konge det her”, udbryder en af fyrene efter et varmt udendørs brusebad, der i bedste balistil består af både bambusvægge, stearinlys og blomsterblade. En kold øl eller most fra Ebeltoft Gårdbryggeri siddende på lammeskind omkring bålet giver varmen. Efter lidt hyggesnak er det blevet tid til at lave mad i bedste nak og æd-stil. Det er dog ikke nødvendigt at dreje halsen om på et dyr – at slå en krabbe fra Knebel Vig ihjel for at få den lækreste krabbesuppe er en tilstrækkelig udfordring for både Christina og hendes kokkehold. Mindre dramatisk er det på Kristians hold, hvor de er gået i gang med at lave kød af skovkvæg i jordovn og saltdej. De er hurtigt færdige og får tid til at blive utilsigtet underholdt af krabbeholdet, der bogstavelig talt kæmper med og mod krabberne.
Frit valg på alle hylder: fra massage til Robin Hood og personligt lederskab med heste
Mens gryderne står og bobler er der tid til at følge sine egne behov. Der er travlt i Dortes massagebiks, hvor ømme lægmuskler og gamle myoser i skulder og nakke får en tur. Et par stykker har fået mod på at prøve deres personlige lederskab af i samarbejde med Louise og hendes hest, andre samarbejder om at komme op at stå på så mange mælkekasser som muligt. Der bliver også tid til at skyde med bue og pil og snakke ved bålet, inden det store festmåltid skal slutte dagen af.
Digital Designer hos Hoeks.dk, Christina Løvgreen siger: At se ens kollegaer – høj som lavs reaktion overfor et så stort dyr som en hest var en oplevelse. Nogle var på dybt vand og bange, andre mere trygge ved det store dyr. Lige så stille lærte vi, i hvert vores tempo, at kontrollere hesten og dens adfærd – da den reagerede ud fra vores kropssprog og stemme. Louise lærte os at overføre det til vores reaktioner i arbejdsrelaterede situationer. Jeg lærte personligt mere om hvordan jeg kommer fra A til B uden på forhånd at fremhæve de forhindringer, der kunne opstå på vejen – at se vejen dertil som en helhed og at alt nok skal gå, hvis bare man er selvsikker på turen dertil!
Gourmetmad og solnedgang
Maden over bålet og noget i jordoven, er sammen med den røde pesto, chilimayonnaisen, saltdejskartoflerne, de lækre salater, de forskellige øl og safter fra Ebeltoft Gårdbryggeri et festmåltid, som fuldender en dag i Mols Bjerge, der har budt på oplevelser, der har sat sig forskellige steder i kroppen – hovedet, benene, sindet, følelserne og maven. Der bliver snakket, grinet og rundet af med en pandekage med rabarbersirup med den smukke solnedgang i den vestvendte østkyst i ryggen. Et par tanker om dagen og et par ideer til, hvordan man støtter op om den gode trivsel og det gode samvær i hverdagen på arbejdspladsen.
Med James Bond tilbage til Aarhus
Vi slutter selvfølgelig af med maner og kører folkene fra Hoeks ned til havnen i Knebelbro. Her får de flyverdragter på, vi siger farvel og så er de i bedste James Bond-stil afsted i fuld fart i rib-båd med Martin fra Mai-Event. Vi står tilbage på kajen og nyder de sidste røde stråler fra solen, der er gået ned i Århusbugten.